Een mens is  pas vergeten als zijn naam  vergeten is'
 

Voorzanger Isaac Menist en zijn vrouw Carolina Menist-Schweiger

Polstraat 6 (oude adres A 368c)


Isaac Menist

Geboren in Amsterdam op 1 februari 1867. Hij was ruim 50 jaar leraar en voorzanger van de Nederlands Israëlitische Gemeente in Dinxperlo.

Tevens schreef hij voor diverse joodse bladen en voor een nieuwsblad in Dinxperlo. Verder was hij bestuurslid van de vrije verkiesbeweging, lid van het Rode Kruis en de Volksbond tegen Drankmisbruik. Ook was hij werkzaam als administrateur bij de Coöperatieve Stoomzuivel fabriek (de Boterfabriek)

Hij was op 29 mei 1901 in Groenlo in het huwelijk getreden met Carolina Menist-Schweiger, geboren in Groenlo op 17 maart 1873.


Het echtpaar kreeg twee zonen: Mozes, geboren in Dinxperlo op 17 mei 1902 en Leopold , geboren in Dinxperlo op 15 juni 1904

Mozes vestigde zich in Amsterdam en was handelaar in zuidvruchten.

Leopold huwde en bleef met zijn gezin in Dinxperlo wonen.Op 10 april 1943 moest hij zich samen met zijn vrouw en familie melden, als één van de laatst achtergebleven Joodse bewoners in Dinxperlo.

Op 11 mei wordt hij samen met zijn vrouw Carolina vanuit Westerbork naar Sobibor vervoerd, waar beiden op 14 mei 1943 zijn vermoord.