Een mens is  pas vergeten als zijn naam  vergeten is'
 

Stichting Stolpersteine Dinxperlo maakt online herdenking.


Op 28 maart zouden wij de oorlogsslachtoffers uit Dinxperlo e.o. in Dinxperlo herdenken op de Oude Begraafplaats. Er was enorm veel werk verzet om alles op de begraafplaats mooi in orde te brengen en veel mensen zouden bij de herdenking betrokken zijn.


Helaas, het Coronavirus maakte dat de herdenking niet door kon gaan.


Toch wilden we dit jaar, ook in het kader van 75 jaar SAMEN VRIJHEID VIEREN, herdenken. Daarom hebben we samen met Melanie Steffens een online herdenking gemaakt waarbij bijna alle elementen betrokken konden worden zoals wij dat voor 28 maart voor ogen hadden.

KLIK OP DE LINK:    https://youtu.be/xZvrulserrg 


Jom haShoa

27 Nisan- 21 April

De dag van de wereldwijde herdenking van de Sjoa (Holocaust), de vernietiging van de zes miljoen Europese joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Joodse herdenking van slachtoffers van de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog én de herdenking van de opstand van het Getto van Warschau.

Vanavond, 20 april bij zonsondergang, hebben wij bloemen gelegd bij het Joodse monument in Dinxperlo voor onze Joodse inwoners en de  Joodse vluchtelingen die tijdens de Holocaust zijn vermoord.

Van de 6 miljoen Joden zijn 102.000 Joden in Nederland het slachtoffer geworden van de gruweldaden van de Nazi´s.

Van de 6 miljoen Joodse slachtoffers, zijn 1,5 miljoen kinderen te betreuren.

´Opdat wij hen niet vergeten´


Maatschappelijke stage op de Oude Begraafplaats: Februari 2020-Afgelopen dinsdagmiddag waren zes scholieren van Schaersvoorde Dinxperlo te vinden op de Oude Begraafplaats aan het Kerkhofpad. In het kader van de maatschappelijke stage wilden de scholieren Luca Kemink, Gayan Doornenbal, Noel Pastors, Camiel Rijks, Gabiel Seleman en Daniël Willemsen graag de helpende hand bieden. Vrijwilliger Bertus Hengeveld  vertelde de jongens eerst in het kort iets over de oorlogsperikelen die zich in Dinxperlo en Suderwick hebben afgespeeld en daarop bracht de groep een bezoek aan de graven van de slachtoffers. Ondanks het slechte weer werd er door alle mannen hard en gemotiveerd doorgewerkt, onderbroken door een koffiepauze met wat lekkers.

 

26 januari 2020 Stichting Stolpersteine Dinxperlo werkt mee aan het ontsteken van het 'Levenslicht' Aalten.

https://www.de-band.nl/nieuws/algemeen/298073/lichtmonument-ontstoken-in-aalten- 


6 november 2019: Stolpersteine voor Dinxperlo en herdenking burger oorlogsslachtoffers uit Dinxperlo en De Heurne.

https://www.de-band.nl/nieuws/algemeen/284808/stichting-stolpersteine-dinxperlo-opgericht-


Kunstenaar Gunter Demnig ontving op 23 augustus 2019 uit handen van ministerpresident Armin Laschet (NRW) het Landesverdienstorden  voor zijn ontwerp 'Stolpersteine' waarmee in heel Europa de slachtoffers van het nationaal socialisme herdacht worden.

https://twitter.com/NRWpunktDE/status/1164468481896714240 

Bericht: Staatskanzlei NRW


Op 27 juni 2019 waren wij in de Nordstrasse in Bocholt (DE) aanwezig bij het leggen van 5 nieuwe Stolpersteine voor de familie Herzfeld-Stern. De ceremonie vond plaats in aanwezigheid van 8 familieleden uit Amerika, de burgemeester van Bocholt Peter Nebelo, de gemeenteraad, leerlingen van het St.-Georg Gymnasium, de heer en mevrouw Lansink uit Nederland, zoon van de familie van het onderduikadres in Goor  en veel belangstellenden,_1

De dag herdachten wij:

- Moritz Stern, geboren Meudt (D) 11-8-1891, vermoord in Auschwitz 1942, 
- Selma Herzfeld (Sternberg), geboren Plettenburg(D) 1-2-1873, in Nederland overleden 7-5-1945, 
- Kurt Herzfeld, geboren Bocholt (D) 15-5-1913, vermoord in Auschwitz (Polen) augustus 1942
- Hilde Stern-May, geboren Bocholt 14-2- 1902, overlevende (overleden 1987 Amerika), 
- Walter Stern, geboren Bocholt 10-11-1926, overlevende (overleden 1994 Florida)


Op 19 mei 2019 is het 75 jaar geleden dat 245  Sinti en Roma vanuit kamp Westerbork naar het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau werden gedeporteerd. 214 van hen zouden de vervolging niet overleven. 

Bij de Stichting Stolpersteine Dinxperlo zijn geen slachtoffers uit deze groep bekend, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Dinxperlo woonden.

Wel kwamen we op het spoor van dit bijzondere stukje geschiedenis van de familie Steinbach. Op onderstaande link kunt u het hele verhaal lezen.

https://www.facebook.com/StolpersteineDinxperlo/posts/1037185729820782?__tn__=K-R 


4 mei 2019

Tijdens de Dodenherdenking in Dinxperlo memoreerde burgemeester Stapelkamp in zijn toespraak het lovenswaardige initiatief van enkele Dinxperloërs om Stolpersteine te leggen voor de Joodse burgers die in WO II vanuit hun huis werden afgevoerd en vermoord, en hij riep iedereen op om te te blijven nadenken. "Over wat voor samenleving we willen zijn, hoe we ook voor de komende generaties onze vrijheid en het voogdijschap over onze democratische rechtsstaat moeten invullen. Die verantwoording ligt bij ons allen, want vrijheid en vrede zijn nooit maar dan ook nooit vanzelfsprekend."

www.dinxpersnieuws.nl/nieuws/algemeen/258607/4-mei-herdenking-in-dinxperlo-