Een mens is  pas vergeten als zijn naam  vergeten is'
 

Vliegtuigcrash in Breedenbroek

In de nacht van 6 augustus 1941 stortte om 01.00 uur 's nachts een Engelse bommenwerper brandend neer op het huis en de meubelmakerij van de familie Lammers in Breedenbroek, op Den Dam. (Groot-Breedenbroek nr.20)


Het Engelse vliegtuig, een Hampden I van het 106 Squadron- 5 Group, Bomber Command, was op 5 augustus om 22,25 uur opgestegen vanaf Coningsby, Lincolnshire Engeland voor een missie op Mannheim. Aan boord bevonden zich vier bemanningsleden.

Boven Breedenbroek werd het vliegtuig geraakt door een FLAK AAA (Duits luchtafweergeschut) en mede door het uitvallen van de motor stortte het vliegtuig brandend neer op de woning van de familie Lammers, bestaande uit beide ouders en vier kinderen. Een enorme vuurzee was het gevolg.

Rijksveldwachter Hendrik Schildkamp uit Breedenbroek was direct ter plaatse en trof de beide ouders totaal overstuur in nachtkleding aan bij het brandende huis. De oudste zonen Herman (18) en Bert (13) hadden de woning gelukkig bijtijds kunnen verlaten, maar de jongste kinderen, Henk (12) en Gerda (4) lagen boven te slapen en konden door de rook en het vuur niet meer uit het huis worden gered. 


Veldwachter Schildkamp had intussen de burgemeester van Gendringen gewaarschuwd die terstond met enkele leden van de Duitse Wehrmacht aangesneld kwam. 

Dokter I. de Keyzer die inmiddels ook was gearriveerd, bekommerde zich om de ouders die beiden gewond waren en bracht hen naar het ziekenhuis in Doetinchem.

Inmiddels waren brandweerlieden uit de omgeving bezig om de brand meester te worden en de Wehrmacht zette het terrein af. Tussen de puinhopen van het huis, vond men later de lichamen van de twee kinderen. Een groot drama had zich voltrokken, zeker gezien het feit dat al twee eerder geboren zonen van het echtpaar Lammers overleden waren.

Henk en Gerda werden begraven in Dinxperlo, op de Oude Begraafplaats.


Later werden tussen de verkoolde resten op het terrein de vier bemanningsleden gevonden die niet meer herkenbaar waren. Wel zijn hun namen bekend:

903519 Sergant James Melvin Macilwraith, RAF Volunteer Reserve Observer, 22 jaar; 

1100648 Sergant Cecil Rhodes, RAF Volunteer Reserve Air Gunner, 19 jaar;                      

546681 Royal Air Force Air Gunner Alexander Philip Price, (leeftijd onbekend)

402160 Royal Air Force Flight Pilot Sergeant William Leslie Knowles, 21 jaar, 


Zij zijn begraven op de R.K. Begraafplaats in Gendringen.


 
https://aviation-safety.net/wikibase/53254                                                                                                        Familie Lammers in betere tijden


                                                      

                                                        De ravage was groot


Met dank aan Jeannette Boer en Collectie Westendorp Dinxperlo