Een mens is  pas vergeten als zijn naam  vergeten is'
 

Jaarverslag 2022

Het bestuur kan terugkijken op een geslaagd jaar in 2022 ondanks de coronaperikelen die, naar het nu lijkt, grotendeels op zijn retour zijn.


Herdenking
Op 4 mei heeft ons bestuur een bloemstuk gelegd bij het joodse monument in Dinxperlo dat helaas in de late nacht of vroege ochtend van 5 mei met nog een ander bloemstuk ontvreemd is. Onvoorstelbaar dat iemand denkt daar nog een andere invulling aan te kunnen geven.


Bezoek aan Dinxperlo.
In juni zijn nabestaanden van de in de Grensstraat in Dinxperlo geboren Philip Fuldauer naar Dinxperlo gekomen om de Stolpersteine te bekijken die voor zijn geboortehuis geplaatst zijn. Philip Fuldauer startte in 1930 als onderdirecteur van ‘Paedagogium Achisomog’ dat opvang bood aan moeilijk opvoedbare en zwakzinnige Joodse kinderen. Het gebouw stond naast ‘Het Apeldoornse Bosch’, een instituut dat een tragisch verleden kent. In de nacht van 21 op 22 januari 1943 werd het instituut ontruimd door de bezetter en alle bewoners en personeel afgevoerd naar Auschwitz en aldaar vermoord. Philip Fuldauer heeft met zijn gezin de Holocaust overleefd maar zijn beide ouders zijn vermoord in Sobibor. Hij is in 1973 te Apeldoorn overleden.
Ook nabestaanden van de in Dinxperlo bekende familie Jacobi die met de familie Fuldauer gerelateerd zijn, waren hierbij aanwezig.
Na een bezoek aan het monument zijn ook de graven op de Joodse Begraafplaats bezocht.


Twee nieuwe Stolpersteine in Dinxperlo
In oktober zijn Olga Cohen en haar zoon uit Canada gekomen voor de plaatsing van de Stolperstein voor haar broer Sonny bij pand Grensstraat 13 Dinxperlo en de Stolperstein voor diens oom Louis Levie (vader van Salo Levie) bij het naastgelegen pand. De 5-jarige Sonny is enkele dagen voor de bevrijding op zijn onderduikadres in Groenlo gedood door een granaatscherf. Hij ligt begraven in Groenlo. Aangezien zijn naam niet vermeld staat op het monument daar hij niet in een kamp is vermoord, heeft onze stichting een steen bij het Joods monument, ter herinnering aan het Dinxperse jongetje Sonny Cohen gelegd. De onthulling kwam voor Olga en haar zoon en betrokkenen uit Groenlo als een emotionele verrassing.


Bij het geboortehuis van de heer Salo Levie aan de Grensstraat werd door hem een speciaal woord van welkom en erkenning uitgesproken aan zijn familie, de genodigden en de voorzitter van onze Stichting. Hij memoreerde dat het precies 80 jaar geleden was dat de familie ging onderduiken. Hij vermeldde het overlijden van zijn vader in januari 1945 en van Sonny Cohen. Louis Levy werd verraden en gearresteerd en stierf in januari 1945 door uitputting in Bergen-Belsen. Na een gezamenlijk bezoek aan het monument en een uitgesproken gebed door Salo Levy, werden de aanwezigen uitgenodigd voor een kleine lunch ten kantore van de KlaassenGroep.


Salo Levy gaf hij aan dat de nabestaanden veel dank verschuldigd zijn aan allen die zich  belangeloos inzetten voor de nagedachtenis aan de slachtoffers van de Holocaust.
Als bestuur zijn wij door deze momenten bewust van het feit hoe belangrijk ons werk is. Mede met de financiële hulp van onze sponsoren kunnen wij dit mogelijk maken.


Iris Jansen, voorzitter.