Een mens is  pas vergeten als zijn naam  vergeten is'
 

Burgemeester Hendrik Jan Verbeek




Geboren in Dinxperlo, 17 oktober 1875 en overleden op 22 januari 1946.

Hendrik Jan Verbeek studeerde jura in Amsterdam en Utrecht en vestigde zich na zijn studie als advocaat in Dinxperlo.

Hij was de zoon van het schoolhoofd van de christelijke school in De Heurne. Naast zijn advocatenpraktijk werd hij raadslid en wethouder van de eerste politieke partij van Nederland, de Anti-Revolutionaire Partij. In 1924 werd hij gekozen tot burgemeester van Dinxperlo.

Burgemeester Verbeek was erg begaan met het lot van de Duitse Joodse vluchtelingen, die in de jaren'30 hun toevlucht zochten in Nederland. Velen kwamen via de grens in Suderwick naar Dinxperlo. Daar de opmars van de vluchtelingen steeds groter werd, sloot de Nederlandse regering in 1938 de grenzen voor de Joodse vluchtelingen.

Ondanks deze restrictie bleef burgemeester Verbeek de Joodse vluchtelingen toelaten, wat hem duur kwam te staan.

De NSB had grote kritiek op deze burgemeester en veroordeelde zijn pro-Joodse houding op allerlei manieren. Zij spraken onder andere van het Jeruzalem aan de Nederlands-Duitse grens. Tijdens een bijeenkomst van de NSB,  verborg de burgemeester zijn antipathie tegen de nationaalsocialistische denkbeelden op geen enkele manier. Via een anonieme melding werd hij later beschuldigd van onjuiste praktijken.

In 1939 moest hij voor de arrondissementsrechtbank in Arnhem verschijnen voor het onterecht verlenen van verblijfs- en doorreisbewijzen. Ook werd hij beschuldigd van het aannemen van steekpenningen. Na een schorsing van drie maanden, volgde oneervol ontslag.

Uiteindelijk werd hij in 1940 vrijgesproken.


Mr. Verbeek bleef met zijn vrouw en pleegzoon aan de Terborgseweg in Dinxperlo wonen, hetzij teruggetrokken. Wel oefende hij nog het vak als advocaat uit. Hij overleed op 22 januari 1946. 

Het echtpaar Verbeek ligt begraven op het Oude Kerkhof in Dinxperlo.

Op 6 april 1990 werd hij alsnog bij Koninklijk Besluit gerehabiliteerd. Zijn 'oneervol'ontslag werd veranderd in 'eervol'.

De straatnaam Mr. Verbeekstraat in Dinxperlo werd aangevuld met het woord Burgemeester.


Foto: euregio-history.net














Bernard IJzerdraat



Bernard IJzerdraat, geboren op 13 oktober 1891 te Haarlem, was van beroep gobelin restaurateur. In 1938 kwam hij me zijn vrouw Daja naar Dinxperlo om als adviseur bij de Deventer Tapijtfabriek van de Joodse familie Prins te werken. Zij woonden aan de Terborgseweg. Het waren onrustige jaren waarin de komst van de Duitse Joodse vluchtelingen niet onopgemerkt bleef. Op zijn woonadres ving hij samen met zijn vrouw joodse vluchtelingen uit Duitsland op. Ook werd het ondernemen voor de heren Prins  steeds moeilijker. 


In 1936 werd hij lid van de niet-politieke beweging Eenheid door Democratie, een beweging die zich tegen het opkomende nationaal-socialisme en de NSB propaganda richtte. 

In 1939 keerde IJzerdraat terug naar Rotterdam en richtte één van de eerste verzetsgroepen op: De Geuzen.

Helaas werd IJzerdraat verraden en opgepakt. Op 13 maart 1941 werd hij samen met nog 13 anderen gefusilleerd op de Waaldorpervlakte bij Scheveningen.

Zijn graf bevindt zich op Ereveld Loenen.

In 1955 ontving IJzerdraat postuum het Verzetskruis en in 1991 de Geuzenpenning.

In Dinxperlo is een straat vernoemd naar deze verzetsstrijder.


Voor meer informatie: https://oorlogsgravenstichting.nl/persoon/176333/bernardus-ijzerdraat


Foto: Oorlogsgravenstichting.