Een mens is  pas vergeten als zijn naam  vergeten is'
 

Familie Philip Prins (kleine Mau)

Op maandagmiddag 16 november 2020 zullen er voor het gezin Prins Stolpersteine gelegd worden.


Oude adres A 48, Hogestraat 83


De familie Prins woonde aan de Hogestraat 83 in het huis genaamd 'Op Honk' (oude adres A 48)

Het gezin bestond uit vader Maurits Prins, mededirecteur van de Tapijtfabriek Maurits Prins in Dinxperlo, moeder Johanna Konijn en de kinderen  Bob en Hetty.
Maurits Prins was de zoon van Benjamin Prins en Bella Schwab. Hij is geboren in Dinxperlo op 11 januari 1898. Samen met zijn neef Maurits Philip, voerde hij de directie over de Tapijtfabriek Maurits Prins. In de wandelgangen werd Maurits de 'kleine Mau' genoemd en zijn neef Maurits Philip de 'lange Mau'.


Hij trouwde in Amsterdam op 2 september 1924 met Johanna Konijn, geboren op 17 december 1902 te Amsterdam. Het echtpaar vestigde zich in Dinxperlo en op 13 maart 1926 kwam dochter Hetty ter wereld. Op 12 oktober 1929 kwam zoon Bob ter wereld.


Kleine Mau, een neef van Maurits (Lange Mau) en mededirecteur van de Tapijtfebriek, had via via in Amsterdam de vlucht voor beide families voorbereid. Ze zouden rond 20 oktober uit Dinxperlo vluchten. Door verraad werden ze op 20 oktober 1942 in Dinxperlo gearresteerd en afgevoerd naar Westerbork waar ze op 22 oktober aankwamen. Op 23 oktober werden ze op transport gezet naar Auschwitz. Behalve Kleine Mau; hij werd naar Amsterdam gebracht en daar verhoord. Op 5 november 1942 kwam hij in Kamp Amersfoort aan waarna hij op 9 december naar Westerbork werd gebracht. Van hieruit ging hij op 12 december met het laatste treintransport van dat jaar naar Auschwitz gebracht waar hij meteen na aankomst op 14 december werd vermoord. Hij was 44 jaar oud.

Bizar is het feit dat vanaf die datum de treinen voor het kerstreces van de militairen gebruikt moesten worden.Johanna, Hetty en Bob werden op 6 november vanuit Westerbork op transport gezet en werden op 9 november 1942 in Auschwitz vermoord. Ze werden 39, 16 en 13 jaar oud.Hetty op 17 juli 1939. collectie Ben Maandag                                              Hetty en Bob met Kaatje Ruiter. foto:pr                                                   Hetty en Bob. foto:pr