Een mens is  pas vergeten als zijn naam  vergeten is'
 

Familie Max (Moses) Spiegel, wonende aan de Polstraat 13 (A349)


Max Spiegel (Dinslaken, 23 december 1891) was een Duitse vluchteling en zocht in Nederland een veilig heenkomen met zijn gezin.

Zijn eerste vrouw, Trude Wohrizek, overleed in 1928 op 23-jarige leeftijd. 

Uit dit huwelijk werd op 27 juni 1924 dochtertje Ruth in het Duitse Mühlheim geboren, die later bij het gezin in Dinxperlo woonde.

Max Spiegel hertrouwde met Paula Stern(Recklinghausen, 19 januari 1895) en hun huwelijk werd bezegeld met zoon Alfred (Dinslaken, 1931).

Eind jaren '30 verhuisde het gezin naar Dinxperlo en in 1940 voegden neef Fritz (Fred, 6 jaar) en nicht Edith (8 jaar) zich vanuit Duitsland bij het gezin.

Hun moeder Elise was al vroeg weduwe geworden van Sigmund Spiegel, de broer van Max, en had in Engeland een baan als au-pair gevonden. De bedoeling was dat de beide kinderen zouden volgen, maar helaas viel het plan door de oorlogsperikelen in duigen. Door de verwoestingen van hun woonhuis konden de kinderen niet langer in Dinslaken blijven en vluchtten samen met hun opa Louis naar de familie in Dinxperlo. Na de oorlog werden de kinderen weer herenigd met hun moeder.

Opa Louis is op 6 juni 1940 in Gennep overleden.


De familie moest begin april 1943 Dinxperlo verlaten en werd naar kamp Vught gebracht. Ruth Spiegel werd bij Philips tewerkgesteld en werd tenslotte op 2 juni 1944 met de andere Joodse 'werknemers' van Philips naar Auschwitz vervoerd, waar zij één van de weinige overlevenden was. Zij is later naar Chili geëmigreerd en in 1999 overleden.


Via Westerbork werden op Fred en Edith na, de overige familieleden naar Sobibor vervoerd waar zij allen op 2 juli 1943 werden vermoord.

Max bereikte de leeftijd van 51, Paula 48 en Alfred 12 jaar.


Fred en Edith kwamen in Bergen-Belsen terecht en gingen van daaruit op 10 april 1945 mee op een groot transport richting Theresienstadt. Op 13 april werd de trein bij Farsleben in de buurt van Maagdenburg ontdekt en werden de ruim 2000 Joodse gevangenen, waaronder Fred en Edith, door het Amerikaanse 743 RD Tank Battalion bevrijd.

Overlevende Fred Spiegel. Foto: youtube.

 

Op 23 februari 2013 zijn voor alle familieleden Spiegel in de Bismarckstrasse 61 te Dinslaken Stolpersteine gelegd. 


Met dank aan Stolpersteine für Dinslaken                              https://www.stolpersteine-dinslaken-ev.de/


Fred Spiegel is in juli 2020 op 88-jarige leeftijd in Amerika overleden.