Een mens is  pas vergeten als zijn naam  vergeten is'
 

Oorlogsverhalen

Op deze pagina staan verhalen of gebeurtenissen uit en over Dinxperlo en omgeving, die betrekking hebben op 1940-1945.

Deze verhalen zijn verteld door dorpsbewoners die zich óf met de oorlogsgeschiedenis bezighouden óf het zelf hebben beleefd en hun verhaal graag willen meegeven aan een volgende generatie.


Het hoofdkwartier in Dinxperlo van Oberst Friedrich August Freiherr von der Heydte 

https://www.dinxpersnieuws.nl/nieuws/algemeen/143943/over-dinxperlo-en-een-witte-villa-in-oorlogstijd-


Van aardappelopslag tot schuilkelder

https://www.dinxpersnieuws.nl/nieuws/algemeen/232435/van-aardappelopslag-tot-schuilkelder-


Bijzondere oorlogscollectie

https://www.dinxpersnieuws.nl/nieuws/algemeen/132969/bijzondere-oorlogscollectie-opdat-niet-vergeten-wordt-


Als kind moet je altijd zeggen:"Ik weet van niets".

https://www.dinxpersnieuws.nl/nieuws/algemeen/279359/in-de-taverne-thea-ruesen-

Op 23 september 1944 stort een Duits vliegtuig neer in de Hogestraat in Dinxperlo


Op 23 september 1944 stortte een Duits jachtvliegtuig neer in het centrum van Dinxperlo. Tijdens een luchtgevecht tussen Engelse en Duitse jagers in het luchtruim boven Dinxperlo, werd een Duitse jager geraakt. Het moet een angstig gezicht zijn geweest om te zien hoe de aangeschoten Bf 109 met een vaart op de kerk afkwam, de achterzijde van het dak van de kerk schampte en zich vervolgens voor het vroegere Hotel Boland in de straat boorde. De piloot viel, vlak voordat het vliegtuig de grond raakte, uit het vliegtuig en vond de dood aan de rand van het dorp. Gelukkig vielen er geen burgerslachtoffers bij dit ongeluk. Luftwaffe piloot Uffz. Günther Krölls werd geborgen door Duitse militairen en is later in Krefeld begraven. Dinxperloërs moesten de volgende dag helpen het vliegtuig uit te graven zodat het door de Duitsers kon worden afgevoerd.


Wat was er gebeurd? Willem H. Tiemens uit Arnhem schreef er het volgende over:

Eerst laat in de middag, te weten tussen vijf voor zes en twee over zes, starten er weer Duitse jagers. Het zijn er 50, vliegtuigen van I./JG 3, III./JG 300 en II./JG 77. Het formeren van de gevechtsformaties lukt echter niet door de slechte weersomstandigheden en omstreeks kwart over zes zetten de piloten hun machines weer aan de grond. In eerste instantie vergaat het de wat later startende jagers van de staf van JG 11, II./JG 27 en IV./JG 54 beter, maar voor hen keert het tij. Na het verzamelen boven Plantlünne trekken ze richting Arnhem. Tot uitvoering van de opdracht (bestrijding van vijandelijke luchtlandingstroepen in het gebied van Arnhem) komt het echter niet. De 48 jagers raken nog vóór hun inzet slaags met naar schatting 40 tot 50 Amerikaanse Thunderbolts. Er ontwikkelt zich een keihard luchtgevecht. Tien of elf Thunderbolts storten neer, waarvan één ten gevolge van een botsing met de Bf 109 van Uffz. Krölls (II./JG 27) die hierbij het leven laat. Grabmanns Jagddivision verliest 13 toestellen, waarvan 6 toebehoren aan IV./JG 54 van Major Späte. 


Het Duitse militaitre vliegveld Plantlünne bevond zich in het bosgebied Venneberg, in de buurt van de Duitse plaats Lingen bij de Nederlandse grens ter hoogte van Oldenzaal. In juni 1940 werd het vliegveld moeizaam en onder zware omstandigheden door Russische krijgsgevangenen aangelegd. Velen stierven door uitputting vanwege het zware werk gepaard gaande met ondervoeding. Later werd er nog een munitiedepot aan toegevoegd.

Vanaf onder andere dit vliegveld stegen de Duitse jagers op voor hun inzet tijdens Market Garden.

Na zware bombardementen op 9 april 1945 door de Engelsen, namen deze het vliegveld in bezit.

Vanaf dit vliegveld zetten op 3 mei 1945 de Geallieerden per vergissing de vernietiging in van de drie schepen waaronder de Cap Arcona, waarop de gevangen uit KZ Neuengamme door de Duitsers waren overgeplaatst. Ruim 7000 mensen vonden de dood.

Auteur: Iris JansenBronnen:

Dinxperlo in Oorlogstijd. A.J. Lammers

R.-J. Rijks

www.anderzijds.nl/WillemTiemens/over.html

www.anderzijds.nl/WillemTiemens/Jagerinzet.htm

https://www.backtonormandy.org/component/mtree/air-force-operations/airplanes-allies-and-axis-lost/bf-109/12340-Bf10912340.html

https://www.tubantia.nl/hof-van-twente/dit-was-de-gruwelijke-aanval-op-schepen-in-woii-aangestuurd-vanuit-delden~a14905bd/?referrer=https://nl.search.yahoo.com/